Kifejezések, magyarázatok

Az 1 X 2 fogadás (háromesélyes fogadás)

A háromesélyes fogadásoknál három lehetséges eredmény van, de csak az egyik helyes! Egyszerű labdarúgó fogadás – győzelem, döntetlen, vereség – ez egy klasszikus háromesélyes fogadás.

Az 1-essel a hazai csapat győzelmére fogadunk, a 2-essel a vendég csapatéra, míg az X a döntetlent jelzi.

Azoknál a sportfogadásoknál, ahol a végeredmény az adott sportág szabályai szerint nem lehet döntetlen (például a tenisz, az asztalitenisz, a box, stb.), értelemszerűen az X mint fogadási lehetőség kiesik, csak az 1-esre és a 2-esre tehetjük meg tétjeinket.

A háromesélyes fogadások rendszerint a mérkőzés rendes játékidejének végén elért eredményre vonatkoznak.

Kattints ide a legújabb BÓNUSZOKért!

Az 1 X 2 sportfogadás nyereményszorzói

Miután kiválasztottuk azt a mérkőzést, amelyre fogadást szeretnénk kötni, a következő lépés az, hogy megnézzük a hozzá tartozó nyereményszorzókat. Az alábbi példával bemutatjuk, hogyan is működnek ezek a szorzók.

Példa:

Bayern München - Manchester United
1 X 2
2.70 3.20 2.60

Az első oszlopban a Bayern München neve szerepel, ami azt jelenti, hogy ők a hazai csapat, tehát a fogadás során őket kell majd 1-essel jelölni. A 2.70 a szorzó, amit akkor kapunk, ha erre a csapatra tesszük fel a tétet. Ha döntetlenre (X) fogadunk, a szorzó 3.20, ha pedig a Manchester Unitedre (2-es), akkor 2.60

Tehát 1000 Ft-os tétnél a lehetséges nyeremény összege 2700 Ft, ha az 1-es csapat győzelmére tippelünk, 3200 Ft jár az X tippre, és 2600 Ft a 2-esre.


Dupla esély

Más mint egy normális háromesélyes fogadás, hiszen egy “Dupla esély” fogadásnál a három lehetséges játék kimenetelből kettőre fogad és ezzel a nyerési esélyeit megnöveli!

Példa: A Bayern játszik a Manchester ellen és a Bayern nyer. Ha Ön a “Bayern vagy X”-re, vagy a “Bayern vagy Manchester”-re tippelt, akkor nyert. Ha az “X vagy Manchester”-re, akkor pedig veszített.

Kattints ide a legújabb BÓNUSZOKért!


ÉLŐ fogadás

Az élő-fogadás egy menetbeni fogadás. Ez azt jelenti, hogy a sporteseményre menetközben is fogadhat!

Dinamikusan változó nyereményszorzók, élő videó közvetítés, némely fogadáirodánál csevegő szoba, a sporteseménnyel kapcsolatos információk (statisztika) és még sok más szolgáltatás biztosítja a felejthetetlen interaktív élményt.


Hendikep fogadás

Amennyiben az egyik csapat a másikkal szemben lényeges fölényben van, a bukmékerek a gyengébb félnek gyakran “előnyt” adnak, ezt a kezdési előnyt a mérkőzés végén a tényleges végeredményhez hozzáadják.

Például:

Real Madrid – Zaragoza: Hendikep 0:2 (Zaragoza 2 gól előnyt kap);

Real Madrid győz 1:0-ra; a hendikepes fogadás végeredménye viszont 1:2. Amennyiben a Zaragozára fogadott, megnyerte a fogadást.


Kétesélyes fogadás

A két tippelési lehetőség közül csak egy a nyerő! Ez a fogadási tipus minden olyan sportágnál szokásos ahol nincsen döntetlen eredmény (tenisz, box, billiárd stb.). Ezenkívül számos speciális fogadás is ennek az elvnek alapján működik.

Például: Roger Federer játszik Rafael Nadal ellen – melyikük nyeri meg a mérkőzést?


Félidő / végeredmény

Ezzel a fogadási típussal a mérkőzés folyamatára tippelhet, azaz hogy melyik csapat vezet a mérkőzés félidejében és melyik csapat nyeri meg a meccset.

Például:

AC Milan - Liverpool
1 / 1 (3.40) 1 / X (10.00) 1 / 2 (22.00)
X / 1 (4.20) X / X (5.00) X / 2 (5.40)
2 / 1 (18.00) 2 / X (10.00) 2 / 2 (5.10)

Ha a fogadás félidejére/végeredményére X / 1-el tippel, akkor abban az esetben nyerte meg a fogadást, ha a meccs félidőben döntetlen (tipp X) és az elsőnek felsorolt csapat (hazai csapat: AC Milan) nyeri meg a mérkőzést (tipp 1).

Kattints ide a legújabb BÓNUSZOKért!


Under/Over (Több/Kevesebb, Alatt/Felett)

Az Under/Over fogadásnál nem a mérkőzés végeredményét kell megtippelni, hanem (például) a gólok összesített számát, azaz hány gólt rúgnak a meccs folyamán. Ennél a fogadási típusnál mindegy, hogy melyik csapat szerzi a gól(oka)t.

Például:

Bayer Leverkusen – Schalke 04; Under/Over 2,5 gól; Under: 1.85, Over: 1.65

Több vagy kevesebb mint 2,5 gólt rúgnak a mérkőzés folyamán?

Amennyiben legalább 3 gólra (Over) tippel, a helyes tippelése esetén a tétjének az 1.65-szerét nyeri meg. Amennyiben viszont Underre tippel (nyereményszorzó: 1.85), az egész játékidő folyamán nem születhet több mint 2 gól ahhoz, hogy megnyerje a fogadást.


Kombinált fogadás

Ezt a fogadási típust a szenzációs nyerési esélyek teszik különösen vonzóvá. A kombinált fogadásnál több különböző fogadást teszünk meg egyetlen egy szelvényen.

Ha beszorozza az egyes fogadások nyereményszorzóit egymással, megkapja a kombinált fogadás nyereményszorzóját. Ahhoz azonban, hogy nyerjen, az összes fogadást meg kell nyernie, amennyiben valamelyik fogadását elveszíti, az egész kombinált fogadást elveszíti.

Például:

  • Austria – Rapid: Rapid győz (nyereményszorzó 2,50)
  • Dallas Cowboys – St. Louis Rams: a győztes St.Louis Rams (nyereményszorzó 3,00)
  • Sturm Graz – LASK: 1.félidő (nyereményszorzó 4,00)

Össznyereményszorzó: 2,50 x 3,00 x 4,00 = 30


Összetett fogadás (System)

Egyetlen szelvénnyel több különböző fogadást illetve fogadáskombinációt játszhat meg. Amennyiben minden tippje helyes, megnyeri az összetett fogadás valamennyi fogadását. Ha elveszíti valamelyik fogadását még nincs veszve semmi, mivel az összetett fogadás egy vagy több részfogadását még mindig megnyerheti.

Például: System 3/5 (három az ötből): Ön 5 fogadást választott és megjátsza ezek minden lehetséges 3-as kombinációját. Ha minden tippje helyes a maximális nyereményre tesz szert. Egy hibás fogadással a tíz részfogadás közül négyet nyert meg. Két hibás fogadással még mindig egy helyes 3-as kombinációja van.


Favorit és Underdog

Azt a csapatot vagy játékost nevezik favoritnak, akinek a bukmékerek szerint több esélye van megnyerni a játékot mint az ellenfelének. A favoritot többnyire az alacsonyabb nyereményszorzók alapján lehet felismerni. A favorit ellentéte az úgynevezett Underdog (Dog) vagy autszájder.

Azt a csapatot vagy játékost nevezik underdognak, aki a bukméker szerint elveszíti a játékot. Az esélytelenebb felet a magasabb nyereményszorzók alapján lehet felismerni. Az underdog a favorit ellentéte.


Money Management – Mennyit kockáztassunk?

Mi a megfelelő tét egy fogadásban? Mennyi pénzt használhat fel egy játékos fogadásra?

Nincs pontos pénzösszeg arra, hogy egy személy mennyit használjon fogadásaira, de alsó és felső határt szabhatnak a fogadóirodák. De még mielőtt meghatározod a megfelelő fogadási stratégiát és kiválasztod a rendszert, el kell döntened még néhány dolgot a fogadási téttel kapcsolatban.

Általában választhatod az eredetileg kockáztatni kívánt pénz egy adott (fix) százalékát, vagy egy fix százalékát az aktuális pénzednek, vagy a híres x/10 egység-fogadásos rendszert, ahol 10/10 a legnagyobb összeg, amit fel akarsz tenni egy adott fogadásra.

  1. Egység-fogadásos rendszer – a legegyszerűbb eljárás. Legyen 10/10 a legnagyobb összeg, amit készen vagy befektetni, és legyen ez az 5%-a az eredeti pénzösszegednek. Attól függően, hogy mennyire hiszel egy adott fogadásban (a jó kimenetben), meghatározod, hogy kicsi (1-3), közepes (4-7) vagy nagy (8-10) legyen a tét összege. Pédául legyen a kezdeti pénzösszegünk $1.000, ennek az 5% = $50. Vegyünk egy labdarúgó mérkőzést, ahol a 3. helyen álló csapat (otthon játszik) találkozik a 10. helyen állóval. Nagy az esély arra, hogy a hazai csapat nyer így 8/10 -t teszünk rá, azaz az alapot ($50) szorozuk: $50 * 8/10 = $40 lesz a tét a fogadásra.
  2. Az eredetileg kockáztatni kívánt pénz fix százaléka – nagyon nincs mit mondani róla, kiválasztod a megfelelő százalékát a fogadásra szánt pénzösszegnek, és kitartasz ez mellett a szezon végéig. Az előnye, hogy mindig tudod, hogy mennyi a tét összege, hátránya, hogy nyereséghez és veszteséghez nem igazodik. Ezt a problémát meg lehet oldani, ha jelentősen gyarapszik a pénzünk – például legyen a kezdő pénzünk $1.000 és 2% a tét (= $20), amikor a pénzünk eléri a $3.000-t egyszerűen megnőveljük a százalékot 3%-ra, és így tovább. Ezt valószínű meg kell csináljuk negyedévenként, félévente vagy évente.
  3. Aktuális pénz fix százaléka – itt egy kissé bonyolultabb a helyzet, mivel minden fogadás után újra kell számolni a tét összegét. De mindig figyelembe vehetjük, hogy nyerő (növekedik a tét összege) illetve vesztő (csökken a tét) időszakban vagyunk-e. Ennek egyik nagy hátránya akkor van, ha már az elején veszítünk, hisz akkor kisebb lesz a következő fogadásaink tétje, azaz későbbre leszünk gazdaságosak.

A százalékok ideális kiválasztása nagyon fontos. Ez általában 1%-től 5% százalékig szokott terjedni.

Kattints ide a legújabb BÓNUSZOKért!

Leave a Reply