Value Betting

A Value Betting fogalma rendkívül fontos úgy a tőzsde tranzakcióknál, mint a sportfogadásoknál. A következőképpen tudnánk nagyon vázlatosan megmagyarázni azt, hogy mi is a Value Betting: olyan fogadást kötni melynek a szorzója a valós esélyhez képest jobb, ahhoz, hogy a becsült eredmény kijöjjön.

Matematikailag a Value Betting azt az egynél nagyobb értéket jelenti mely nem más mint a szorzó és az esemény valószínűségének szorzata.

A szorzó a fogadóirodák által adott érték. A valószínűség a fogadó becsléseiből és elemzéseiből adódik. A szorzó és a valószínűség szorzata tehát egy 1-nél nagyobb érték kell legyen ahhoz, hogy egy igazi Value Betting-ről beszéljünk.

Vegyünk egy olyan példát, hogy Spanyolország játszik Szerbiával. Becsléseink és elemzésünk alapján 50% annak az esélye, hogy Spanyolország nyerjen, 30% annak, hogy a mérkőzés döntetlennel végződjön és annak, hogy Szerbia győzzön 20% a valószínűsége. Tegyük fel, hogy egy fogadóiroda 2.20 szorzót ad Spanyolország győzelmére, ebben az esetben a Value Betting értéke 2.20*50/100, vagyis ez az érték 1.10 lesz.

Ebben az esetben tehát elméletileg úgy véljük, hogy a fogadóiroda szorzóját érdemes megjátszani mert a Value Betting értéke nagyobb mint 1. Természetesen a probléma éppen az, hogy minél reálisabban mérjük fel azt, hogy érdemes, vagy nem érdemes megjátszani ezt a szorzót, tehát a valószínűség felbecsülése, kiszámítása nagyon lényeges.

A sportfogadás szakértők és profik azt állítják, hogyha azt szeretnénk, hogy következetesen profitáljunk a fogadásokból, ahhoz meg kell találjuk a legjobb szorzókat (de nem elég a piacon a legnagyobb szorzókra fogadni). Tehát meg kell találni azokat a fogadóirodák által kiadott szorzókat, melyek a legnagyobb nyerési lehetőséget biztosítják a sportfogadásoknál.

Nagyon fontos a Value Betting meghatározásánál az, hogy az esélyeket a lehető legobjektívebben és helyesebben határozzuk meg. Az nyilvánvaló, hogy ez a becslés gyakran szubjektív, de mindig lehet javítani rajta és mindig lehet racionálisabban végezni. Nem kötelező az, hogy csak nagy szorzókat vegyünk a Value Bettingnek. Akár egy kisebb, 1.30-as szorzó is lehet értékes és megjátszható ha úgy becsüljük, hogy az eredmény bekövetkezésének valószínűsége mondjuk 78%.

A Value Betting stratégia végül abból áll, hogy sok olyan szorzót játszunk meg melynek szorzó és valószínűség szorzata nagyobb mint 1. Hosszú távon számíthatunk profitra ha a becsléseink, elemzéseink korrektek, helyesek.

Próbáld ki a Value Bettinget most a Winmasters-en!

A módszer hátránya abban áll, hogy nagy forgalma kell legyen a fogadónak és ugyanakkor persze nagy költségvetése, ez a stratégia tehát azoknak szól akiknek a sportfogadás egy pénzügyi befektetés, nem azoknak akiknek szórakozás. Olyan eseményeket kell kiválasztani melyek Value Betting értéke az egység felett van, ezt a kiválasztást pedig minden sportfogadó maga végzi el a saját becslései alapján. Ez a stratégia időigényes, de hosszú távon elméletileg profitot hozhat.

Végül is az a Value Betting amelynek értéke nagyobb mint az egység, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy mi nagyobb valószínűségét látjuk annak, hogy egy eredmény bekövetkezik mint a fogadóirodák. A fogadók legkevesebb 90% a csapatra fogad és nem veszi figyelembe a szorzókat, azt véve alapul, hogy a Real Madrid biztosan jobb mint a Getafe és le is győzi azt. Ez azonban olyan mintha elmennénk vásárolni és nem vennénk figyelembe az árakat.

Általában amikor Value Bettingre fogadunk akkor az első az legyen, hogy kielemezzük a szorzókat, majd másodsorban megnézzük a csapatokat, a játékfeltételeket és más olyan körülményeket melyek befolyásolhatják az eredmény alakulását. Nem szabad azt képzeljük, hogy a fogadóirodák szakemberei nem ismerik ezeket a feltételeket, információkat, ők sokkal jobban mint mi.

A becsléseinknél, elemzéseinknél a következő szempontokat kell figyelembe venni:

 1. mennyire számít a hazai pálya előnye a csapatnál
 2. mennyire számít az, hogy idegenben játszik a csapat
 3. a csapat formája a szezonban úgy mint házigazda/vendég (az utóbbi 15-20 mérkőzésen otthon/idegenben)
 4. a csapat formája a szezonban (az utóbbi 15-20 mérkőzés)
 5. a jelenlegi forma (5-10 mérkőzés)
 6. a jelenlegi házigazda/vendég forma (5-10 mérkőzés)
 7. az egymás elleni mérkőzések (3-4 évre visszamenőleg)
 8. a csapatok gólaránya
 9. a csapatok gólaránya hazai pályán/idegenben
 10. egyéb hasznos információk (időjárási viszonyok, kik a sérültek a csapatokból, kik az eltiltottak, szurkolók száma, stb.)

Egy nagyon fontos szempont az, hogy nem szabad letörni egy meglehetősen hosszú sikertelenség után. Az értékes szorzók megkeresésének és a rájuk fogadásnak a stratégiája egy nagyon hosszú folyamat és csak akkor biztosít sikert és profitot ha helyesen határoztuk meg azt, hogy az esemény bekövetkezik, tehát ha helyesen határoztuk meg az esemény bekövetkezésének valószínűségét. Nagyon fontos tudni azt, hogy még az online fogadóirodák sem szeretik az olyan fogadókat akik túl nagy összegeket tesznek meg, az ilyeneknek korlátozzák is a tétjeiket.

Gyakorlati tanácsok sportfogadóknak:

 1. Kötelező módon több online fogadóirodától legyenek szorzóink. Az ajánlatok nagyon dinamikusak és eltérnek egyik fogadástól a másikig, egyik irodától a másikig.
 2. Behatóan kell elemezni az 1.40-nél alacsonyabb szorzókat. Legtöbb esetben a sportfogadók az esélyes csapatra fogadnak és alábecsülik a szorzók fontosságát.
 3. Kötelező behatóan elemezni és tanulmányozni minden mérkőzést és minden szorzót.
 4. A tét ennél a stratégiánál legtöbb 3%-a legyen az erre szánt költségvetésnek.
 5. Jó megőrizni elkülönítve minden fogadást. Egy évben több száz, talán ezer ilyen fogadás lesz, a hatásfokuk pedig viszonylag alacsony, vannak profi sportfogadók akik elégedettek már 8-10%-os hatásfokkal is.
 6. Vigyázni kell arra, hogy az élő szorzók lehetnek Value Bettingek, de ugyanakkor becsapósak is lehetnek.
 7. Figyelni kell a szorzók változásait és akkor ajánlatos fogadni amikor ez elérte a megfelelő értéket.

Leave a Reply