Parlay stratégia vagy Parlay-szisztéma

Sok ember számára a sportfogadás csak egy hobbi, egy egyszerű módja annak, hogy eltöltsék a szabadidőt és, hogy érezzék az esemény érzelmi hatását. Másrészt a sportfogadás egyes játékosok számára néhány esetben nagyon jövedelmező lehet, és esetlegesen meg lehet teremteni a mindennapokhoz, a megélhetéshez szükséges összeget.

A XXI. században mindenki azt keresi, hogy minél gyorsabban és minél egyszerűbben meggazdagodjon. A kaszinóknak és a lottó-árusoknak a legmagasabb eladásuk van, mert mindenki azt reméli, hogy legyőzi a rendszert és egy csomó pénzt nyer.

Sok stratégia áll rendelkezésére az érdeklődőknek, egyesek jól működnek, mások kevésbé, de feltétlenül meg kell ismerni a Parlay stratégiát vagy Parlay-szisztémát.

Ellentétben azokkal a fogadásokkal amelyek csak egy eredménytől függnek, egy parlay típusú fogadás megnyerése több eredménytől függ. Minden megnyert fogadás nyereménye felhasználódik a következő fogadás tétjéhez. Ezt a módszert azok alkalmazzák, akik kevés téttel nagy nyereményre akarnak szert tenni. Minden eredménynek helyesnek kell lennie ahhoz, hogy egy ilyen többszörös fogadást megnyerjünk. Tehát hogyha például három mérkőzésre fogadunk és mindhárom helyesnek bizonyul, megnyerjük a fogadást, de ha kettő helyesnek jön ki és a harmadik hibás akkor elveszítjük a parlay típusú fogadást. A nyeremény magasabb a parlay fogadás esetében, mintha minden mérkőzésre külön fogadnánk.

A parlay típusú fogadás nagyon népszerű a fogadók között, mivel kis összegekkel nagy lehet a nyereség. A gyűjtőfogadásoknak több alaptípusa van, a point spread vagy hendikeppes fogadás és a money line parlays fogadás. A nyereségek az egyes rendszerekben különböznek. A point spread fogadásoknál a nyeremény rögzített, míg a money line parlays fogadásoknál a nyereményeket a csapatok szorzói határozzák meg.

Próbáld ki a Parlay-szisztémát most a Sportingbet-en!

Money Line Parlays

A money line parlays típusu fogadás a legtöbbször használt. Ezeknél a gyűjtőfogadásoknál az összes talált szorzót tudjuk kombinálni (és pontosan ez a különbség a hendikeppes fogadásokkal összehasonlítva, melyeknél csak egy listából válogathatunk). Ez a gyűjtőfogadás nem egyforma szorzókat használ, mert a nyereség szorzói csapatról csapatra változnak. Amíg a point spread fogadásoknál 50-50 százalék a kockázat minden csapatnál, addig a money line parlays rendszer esetében nem így van. Például annak esélye, hogy a Real Madrid legyőzi a Ferencvárost sokkal nagyobb mint 50%, éppen ezért ennek a rendszernek nincsenek fix szorzói.

A Money line parlays veszi a tétet és ráteszi egy csapatra, ha a csapat nyer akkor újraszámolja a tétet és ráteszi mind a következő meccsre. Gyakorlatilag egy ilyen gyűjtőfogadás tétje minden, a fogadásban szereplő szorzó összesítése.

  1. példa:

Mondjuk, hogy fogadunk az Evertonra 2,50-es szorzóval és a Liverpoolra 1.60-as szorzóval. Legyen az első tét 10 egység az Evertonra, melyet megnyerünk, a tét amelyet a Liverpoolra teszünk már 25 egység lesz. Tegyük fel, hogy a Liverpoolra tett fogadást is megnyerjük, akkor már a tétünk 10 egységről 40 egységre emelkedett.

  1. példa:

3 mérkőzésre fogadunk, de most mindegyikre külön-külön 1 egységgel.

1 egység arra, hogy a Barcelona nyer az Atlético ellen, szorzó 1,5 = a nyeremény 1.5 egység

1 egység arra, hogy a Sevilla nyer a Villarreal ellen, szorzó 1,5 = a nyeremény 1.5 egység

1 egység arra, hogy a Real Madrid nyer a Malaga ellen, szorzó 2 = a nyeremény 2 egység

A három mérkőzésre, ha mindegyik fogadás jó, a nyeremény összesen 5 egység, melyből 3 egység a tét.

Ugyanazon fogadást kötve ugyanarra a három meccsre, de ezúttal gyűjtőfogadással, felhasználva ugyanazt a tétet mint a fentiekben.

3 egység arra, hogy a Barcelona nyer az Atlético ellen, szorzó 1,5 = a nyeremény 4.5 egység

4.5 egység arra, hogy a Sevilla nyer a Villarreal ellen, szorzó 1,5 = a nyeremény 6.75 egység

6.75 egység arra, hogy a Real Madrid nyer a Malaga ellen, szorzó 2 = a nyeremény 13.5 egység

Ha minden eredmény jó, akkor a nyeremény 13.5 egység, melyből 3 egység az eredeti tét. Amint látható a nyeremények közötti különbség jelentős.

Tehát a gyűjtőfogadások nagy előnye abban áll, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy kis tétekkel nagy nyereményre tegyünk szert, persze csak abban az esetben ha minden előrelátásunk igaznak bizonyul, abban az esetben ha csak egy hibás elúszik a tét amit feltettünk erre a fogadásra. Annak egyik oka, hogy ezek a gyűjtőfogadások ennyire nagy nyereményeket biztosíthatnak, az, hogy nem lehet kivenni a nyereséget bizonyos számú megnyert mérkőzés után. Tehát például ha egy fogadó öt mérkőzésre tett gyűjtőfogadást és látja, hogy 3 megnyert meccs után már nagy profitra tett szert, nem veheti igénybe a megnyert összeget 3 mérkőzés után, ez a profit bekerül mint tét a következő két meccsre. A gyűjtőfogadásoknál azért lehet olyan nagy a nyeremény, mivel a téthez mindig hozzáadódik a nyereség, a következő mérkőzés tétje mindig az előző nyeresége, persze beleértve az addigi tétet.

A Point spread vagy Hendikeppes fogadás

A Point spread vagy Hendikeppes fogadásnál a nyeremények rögzítettek, míg a money line parlays fogadásoknál minden csapat szorzójától függ. Úgy működik, hogy a fogadóirodák egy listát adnak ki a játékokról melyek egy adott napon vagy egy adott versenyen vannak és abból a listából kell kiválasztani a saját parlay-t. Ezek a listák minden játéknak az értékeit tartalmazzák amiket hendikeppek avagy point spreads-eknek nevezünk, a szorzók úgy vannak szabályozva, hogy egyenlőek legyenek.

Feltesszük a kérdést, hogy milyen fogadást jobb kötni, egyenkéntit vagy gyűjtőfogadást? Nézzük meg a következő táblázatot, az megadja a feleletet a kérdésünkre. Ennél a fogadásnál a szorzók nagyságrendileg a következők:

Mérkőzések száma   Parlay szorzó         Valós szorzó

2 mérkőzés                            3.15                       3.50
3 mérkőzés                            6.10                       7.00
4 mérkőzés                            9.60                     14.00
5 mérkőzés                          18.40                     28.00
6 mérkőzés                          35.80                     56.00
7 mérkőzés                          62.00                   112.00
8 mérkőzés                        124.00                   224.00
9 mérkőzés                        248.00                   448.00
10 mérkőzés                      496.00                   896.00

Ahogy lehet látni az egyenkénti fogadás a valós szorzókkal több profitot hoz a fogadóknak. De ez nem minden esetben megvalósítható mert egyes mérkőzések, események egyszerre történhetnek és így nincsen lehetőség visszaforgatni a pénzt.

Ugyanakkor feltevődik a kérdés, hogy jó fogadások-e a parlay fogadások? A válasz az, hogy nem, főleg a hendikeppes fogadás típusnál ahol a szorzók jóval kisebbek mint a valós szorzók. Például egy három mérkőzésre fogadás valós szorzója 7, a nyereség pedig csak 6 körül mozog, és egyre rosszabb lesz ez ahogy a mérkőzések száma nő.

Ha mégis használjuk a rendszert, akkor a javaslat az, hogy minél kevesebb mérkőzésre fogadjunk. Javasolt 2, 3 vagy esetleg 4 mérkőzésre kötni gyűjtőfogadást. Az helyett, hogy 10 egységgel gyűjtőfogadást kössünk 5 mérkőzésre, jobb ha 30 egységgel kötünk gyűjtőfogadást 3 mérkőzésre. Ebben az esetben többször örülhetünk és lehetünk boldogak mert sokat nyertünk.

Leave a Reply