A sportfogadás technikái

Az alábbiakban egy összefoglalót olvashatnak a leghasználtabb sportfogadás technikákról, stratégiákról melyeket a labdarúgásnál is alkalmaznak. Ezek a stratégiák magukban foglalják a Martingale rendszert, amely stratégia segít az elveszített fogadások visszaszerzésében, a D’Alambert technikát, amely megteremti az egyensúlyt az elveszített és a megnyert fogadások között, a Kelly kritériumot, mely stratégia segít megtudni, hogy mennyi a tét helyes nagysága, a favoritokra való fogadást, vagyis a biztos fogadásokat, a fogadásokat a favoritok ellen, vagyis a magas jövedelmű fogadásokat és a fogadásokat az egyenlőre, azaz az X-re.

  1. Stratégia – a Martingale taktika

A Martingale technika nagyon régi, kaszinó játékosoknak van feltalálva, a rendszert nagyon könnyű megérteni, minden elveszített fogadás után emeled a tétet, hogy a várt nyereség lefedje a veszteségeket és megfelelő hasznot is hozzon az első megnyert fogadás alkalmával. Amikor meglett a tiszta haszon, akkor a stratégiát kezded elölről és az eredeti téttel fogadsz újra.

A következőkben egy matematikai képlet segítségével leírjuk a módszert amivel ki lehet számítani a tétet.

Tét = (V + H)/(O – 1)

V – az előbbiekben összegyűlt veszteségek

H – a tiszta haszon

O – a szorzó (odds)

A legnagyobb hátránya a Martingale taktikának abban áll, hogy a fogadót arra kényszeríti, hogy hatalmas összegeket játsszon meg. A Martingale rendszer szerint 5 elveszített fogadás után melynek szorzója 2.00 volt, a 6. fogadás tétje a 32-szeresse lesz az eredeti tétnek. Így tehát ez a módszer csak abban az esetben vezethet nyereségekhez, hogyha jobban kiszámoljuk az esemény valószínűségét mint a bookmakerek.

Próbáld ki a Martingale taktikát most a Sportingbet-en!

  1. Stratégia – a D’Alembert technika

A d’Alembert módszer alapelve nagyon egyszerű a fogadások esetében, vagyis: a nyerési esély nagyobb veszteség után és ugyanakkor annak esélye, hogy veszítsünk nagyobb miután nyertünk. A d’Alembert kritérium azon a tényen alapul, hogy az események sorozata, amikor hosszú távon vesszük figyelembe, egyenlő siker és kudarc valószínűséggel bír. Maga a technika abban áll, hogy növeli egy egységgel a tétet abban az esetben ha az előző fogadás vesztes volt és csökkenti egy egységgel a tétet ha előzőleg a fogadás nyertes fogadás volt. Az összeg változtatható, azaz csökkenthető vagy növelhető a szorzó alapján.

Első lépésben 1 egységgel fogadunk 1.80-as szorzóra, ha elveszítjük a fogadást, akkor már 2 egységgel fogadunk következőben, ha megnyerjük a fogadást maradunk az 1 egységnél.

A második lépésben ha elveszítettük a fogadást és 2 egység volt a tét, ha nyerünk visszatérünk 1 egységhez, ha veszítünk akkor már 3 egységgel kell fogadni.

A harmadik lépésben ha újra veszítettünk és a tét 3 egység volt, akkor kell növelni a tétet 1 egységgel, vagyis 4 egységgel kell fogadni, ha pedig nyertünk akkor 1 egységgel csökken a tét, a következő fogadásnál a tét 2 egység lesz.

  1. Stratégia – Kelly kritérium

A Kelly kritérium esetében ha a fogadónak nagyobb a valószínűsége arra, hogy nyerjen, akkor többet kockáztat, abban az esetben pedig amikor a siker valószínűsége kevesebb, akkor a kockáztatott összeg kisebb lesz. A befektetett összeg arányát, vagyis a tőkénk bizonyos százalékát annak érdekében számoljuk ki, hogy hosszú távon a nyereség a lehető legtöbb legyen.

A Kelly kritériumot le lehet írni egy matematikai képlettel, melynek egy leegyszerűsített változata a következő formában mutat:

k=(bp-q)/b

ahol

k – az aktuális fogadásra feltett összeg, amely egy bizonyos százalékát teszi ki a rendelkezésünkre álló tőkének

b – a profit és a fogadási kockázat aránya győzelem után

p – annak a valószínűsége, hogy a fogadás nyertes legyen

q – az elveszített fogadás valószínűsége, q=1-p

Ha kiszámoljuk ezt az értéket és zérót vagy egy negatív számot kapunk, akkor nem szabad fogadni arra az eseményre.

Ha pontosabban kiszámoljuk a bookmakereknél annak a valószínűségét, hogy egy esemény hogyan történik meg, akkor ez a módszer hasznot hozhat. Ha az értékelésünk nem jó, akkor ez a stratégia veszteségekhez vezethet.

Mielőtt használnánk ezt a technikát a sportfogadásoknál jó ha leteszteljük, és miután látjuk, hogy beválik csak akkor alkalmazzuk.

  1. Stratégia – fogadás a favoritokra

Ez a stratégia azoknak szól akik a nagycsapatokra vagyis a favoritokra fogadnak. Kiválasztunk egy olyan együttest, persze kiemelkedő csapatot mely az utolsó 3-4 meccs alatt legkevesebb egyszer hibázott, vagyis nem nyert, legyen mondjuk ez a csapat a Barcelona (Barcelona – Deportivo La Coruna 2:2), a következő ellenfél legyen ugyanolyan szintű együttes mint az aki ellen nem nyert a jóval esélyesebb csapat, mondjuk legyen ez a csapat a Betis. A szorzó persze olyan lesz mint a mérkőzés maga, vagyis 1.05 – 1,40, ez azt jelenti, hogy ha megtettük a favoritot és nyer akkor 5-40%-át hozza a megtett összegnek. Ilyen esetben az lenne a tökéletes, hogy gyűjtőfogadást kössünk, legalább 3-4 mérkőzésre, ahhoz, hogy a nyeremény minél kiadósabb legyen.

Legyen tehát mondjuk:

Athletic Bilbao – Levante                     1          1.40

Carpi – Juventus                                   2          1,36

HSV Hannover – Bayern München    2          1.20

Ebben az esetben a végső szorzó 2.28 lesz.

Ez a fogadás így duplájánál többet hoz vissza mint a megtett összeg.

  1. Stratégia – fogadás a favoritok ellen

Ez a stratégia azoknak van kitalálva akik sokat akarnak nyerni, nagy szorzókkal játszanak és a favorit csapatok ellen fogadnak. Olyan nagycsapatokat kell kiválasztani, akik 5-6 mérkőzés óta mindig nyernek, az otthonukban is és idegen pályán is, ebben az esetben addig kell kötni a fogadásokat amíg nyerünk. Ha lehet azt is figyelembe kell venni, hogy a következő mérkőzéseken az ellenfelek a bajnoki tabella közepéről, vagy az alsó szintről legyenek. Ha elveszítünk egy fogadást akkor emeljük a tétet és a következő fogadásra megkétszerezzük, vagy megháromszorozzuk a megtett összeget.

Vegyük például a Barcelona – Betis mérkőzést.

A Barcelona a bajnokságban eddig csak 2-szer veszített és csak 2-szer játszott döntetlenre. A Betis jelenleg csak a 11. a La Ligában.

A mérkőzés szorzói: 1=1.06, X=11.00, 2=34.00

Fogadunk 1 egységgel arra, hogy döntetlen eredmény születik, ebben az esetben az esetleges haszon 9 egység lesz.

Ugyanakkor fogadunk a Betis győzelmére is 1 egységgel, itt az esetleges nyereség 32 egység lesz.

Ha megnyeri a Barcelona a mérkőzést, akkor elveszítettük mindkét fogadásunkat. A következő Barcelona meccsen megtriplázzuk a tétet.

Tegyük fel, hogy az ezt követő mérkőzésen a Barcelona a Getafe vendége lesz és a szorzók a következőképpen alakulnak: 1=8.00, X=4.00, 2=1.20

Most tehát 3 egységgel fogadunk arra, hogy egyenlő lesz, így az esetleges haszon 4 egység lesz.

Ugyanakkor fogadunk a Getafe győzelmére is 3 egységgel, ebben az esetben a haszon 16 egység lesz.

Tegyük fel, hogy a mérkőzés döntetlennel végződik, így tehát a tiszta haszon 4 egység lesz. Elméletileg minden favoritnak sorozatban középarányosan 4-5 győzelme van, mely után általában gyengébb szereplés következik. Persze vannak kivételek is, van olyan nagycsapat amely sorozatban több mint 10 mérkőzést is megnyert.

  1. Stratégia – egy mérkőzés kiválasztása

Ebben a stratégiában egyetlen mérkőzést választunk ki, azzal a feltétellel, hogy a favorit szorzója legalább 2.00 legyen. Ebben a stratégiában a kockázat elég nagy, ezért nagyon oda kell figyelni a mérkőzés kiválasztására.

  1. Példa

Kiválasztjuk az Arsenal – Manchester City mérkőzést, a szorzók a következők: 1=2.45, X=3.50, 2=3.00

Összesen 10 egységgel fogadunk az Arsenalra és arra, hogy döntetlenül végződik a mérkőzés.

Azt szeretnénk, hogy az esetleges nyereség egyenlő legyen akkor is ha az Arsenal nyer és akkor is ha a találkozó döntetlenre alakul, ezért kiszámoljuk a tétet az Arsenal győzelmére és a döntetlenre.

10*3.50/(2.45+3.50)=5.88

10*2.45/(2.45+3.50)=4.12

5.88 egységet teszünk arra, hogy az Arsenal nyer. 5.88*2.45=14.4 egység, az esetleges nyereség 4.4 egység lesz.

Ugyanakkor 4.12 egységet megteszünk arra, hogy döntetlen születik. 4.12*3.50=14.4 egység, így tehát ebben az esetben is 4.4 egység lesz az esetleges tiszta haszon.

  1. Példa

Ugyanarra a mérkőzésre fogadunk újra, de most arra, hogy az Arsenal győz és arra, hogy a Manchester City nyeri meg a találkozót. Az elv ugyanaz, összesen 10 egységgel fogadunk amit úgy osztunk meg, hogy mindkét esetben a tiszta haszon egyforma legyen.

10*3.00/(2.45+3.00)=5.50

10*2.45/(2.45+3.00)=4.50

5.50 egységet teszünk arra, hogy az Arsenal nyer. 5.50*2.45=13.5 egység, az esetleges nyereség 3.5 egység lesz.

Ugyanakkor 4.50 egységet megteszünk arra, hogy döntetlen születik. 4.50*3.00=13.5 egység, így tehát ebben az esetben is 3.5 egység lesz az esetleges tiszta haszon.

  1. Stratégia – fogadások az egyenlőre

Ennél a stratégiánál ki kell választani egy olyan bajnokságot melyben fordulónként átlagban legalább 3 mérkőzés egyenlővel végződik, ebben jelenleg az angol és a spanyol bajnokságok állnak a legjobban. Ebből a bajnokságból kiválasztunk egy olyan csapatot amely 4-5 forduló óta nem játszott döntetlent. Addig fogadunk döntetlenre ennek a csapatnak a mérkőzéseinél ameddig nyerünk. Minden elveszített fogadás után megduplázzuk, vagy megtriplázzuk a tétet. Ennél a stratégiánál nagyon oda kell figyelni arra, hogy hogyan számoljuk ki a költségvetést.

Fogadjunk 1 egységgel arra, hogy a Watford – Liverpool mérkőzésen döntetlen születik, a döntetlenre a szorzó 3.60.

1egység*3.60 = 3.60 egység, a tiszta haszon 2.60 egység lenne, de veszítünk.

Fogadjunk 3 egységgel a Newcastle – Aston Villa mérkőzésre, persze arra, hogy az döntetlennel végződik, döntetlen esetén a szorzó 3.50.

3egység*3.50 = 10.50 egység, a tiszta nyereség 6.50 egység lenne, de most is veszítünk.

Fogadjunk 9 egységgel a Malaga – Atlético Madrid mérkőzésre, arra, hogy döntetlen lesz a végeredmény. A szorzó szintén 3.50.

9egység*3.50 = 31.50 egység, a tiszta haszon 18.50 egység lenne, de újra veszítünk.

Fogadjunk 27 egységgel az Eibar – Sporting Gijon mérkőzés döntetlenjére, itt a szorzó 3.40.

27egység*3.40 = 91.80 egység, ezt a fogadást megnyerjük, a tiszta hasznunk 51.80 egység lesz.

Leave a Reply