D’Alembert fogadási technika

A d’Alembert fogadási technika vagy d’Alembert módszer az egyik legismertebb, kezdetben a rulett játéknál volt alkalmazva, de aztán átvették a sportfogadás kedvelők is.

Jean le Rond d’Alembert Párizsban született a XVIII. század elején egy írónő és egy lovag gyerekeként. Az anyja pár napos korában egy párizsi templom lépcsőjén hagyta, ahonnan árvaházba került, majd nevelőszülőkhöz. A tanitatását az apja titokban fizette és évjáradékot hagyott rá. Filozófiát, jogot és művészeteket tanult, egyházi pályafutás irányába terelgették, de ő a matematikánál, fizikánál és filozófiánál kötött ki. Világhírű matematikus, mérnök, fizikus és filozófussá vált. Ő dolgozta ki a hullámegyenlet-módszert, foglalkozott a folyadékok mechanikájával, érdeklődött az orvostudomány iránt is. Kiemelkedő eredményeket ért el a felső matematikában, elsősorban a differenciálegyenletek és a parciális deriváltak megoldásában.

D’Alembert már akkor ismert és híres volt az álláspontjáról a fej vagy írás vitában, mely szerint annak a valószínűsége, hogy a feldobott érme fej lesz, minden egyes alkalommal nő, amikor írás jön ki.

A d’Alembert módszer alapelve nagyon egyszerű a fogadások esetében, vagyis: a nyerési esély nagyobb veszteség után és ugyanakkor annak esélye, hogy veszítsünk nagyobb miután nyertünk. A d’Alembert kritérium azon a tényen alapul, hogy az események sorozata, amikor hosszú távon vesszük figyelembe, egyenlő siker és kudarc valószínűséggel bír.

Ezt a fogadási rendszert viszonylag egyszerű alkalmazni, növeljük a tétet mindig egy egységgel mindig amikor elveszítettünk egy fogadást és csökkentsük egy egységgel mindig amikor nyertünk a fogadáson.

Próbáld ki a d’Alembert fogadási technikát most az Unibetnél!

Vegyünk példát, hogy megérthessük a szimulációs lépéseket:

a) Fogadjunk 1 egységgel. Ha nyerünk, a következő fogadás tétje ugyancsak 1 egység marad. De ha veszítünk, növeljük a tétet 1 egységgel, vagyis akkor 2 egységgel fogadunk.

b) Fogadjunk 2 egységgel. Ha nyerünk, a következő fogadás tétje 1 egység lesz. Ha ellenben veszítünk, akkor növeljük egy egységgel a tétet és 3 egységgel fogadunk.

c) Fogadjunk 3 egységgel. Ha nyerünk, a következő fogadás tétje 2 egység lesz. Ha ellenben veszítünk, akkor növeljük egy egységgel a tétet és 4 egységgel fogadunk.

d) Fogadjunk 4 egységgel. Ha nyerünk, a következő fogadás tétje 3 egység lesz. Ha ellenben veszítünk, akkor növeljük egy egységgel a tétet és 5 egységgel fogadunk.

És persze ez az egység lehet 1 euró, vagy mondjuk 100 Forint, de bármilyen más összeg amit jónak találunk.

Tehát így alkalmazódik a d’Alembert technika a sportfogadásoknál: hogyha nyerünk, akkor csökkentünk a tétből egy egységet és fordítva, hogyha veszítünk akkor növeljük egy egységgel a tétet. Nagyon fontos az, hogy a cél jól meghatározott legyen, és jól meghatározott eseményszám legyen kiválasztva amelyre alkalmazódik ez a fogadási stratégia, és miután elértük a célunkat, azután újból az első lépéssel induljunk.

Próbáljunk ki egy másik példát, a következő rendszer sorrenddel:

  1. Inter-Juventus mérkőzés – a tipp 2 – a szorzó 2,00 – a tét 1 egység – elveszített fogadás
  2. Atlético Madrid – Barcelona mérkőzés – a tipp X – a szorzó 2,00 – a tét 2 egység – elveszített fogadás

Eddig tehát 3 egység veszteségünk van két hibás fogadás után, de menjünk tovább.

  1. Real Madrid – PSG mérkőzés – a tipp 1 – a szorzó 2.00 – a tét 3 egység – megnyert fogadás

Tehát láthatjuk, hogy egy helyes esemény után teljesen megváltozik a mérlegünk. Az utolsó eseményig 3 egység veszteségünk volt, de az utolsó fogadással visszaszereztük a pénzünket és újra a 0-nál tartunk. Folytatjuk tovább:

  1. Valencia – Celta Vigo mérkőzés – a tipp 1 – a szorzó 2.00 – a tét 2 egység – elveszített fogadás
  2. Fiorentina – Lazio mérkőzés – a tipp 2 – a szorzó 2.00 – a tét 3 egység – megnyert fogadás

Tehát 5 fogadás után, amelyből 3 vesztes fogadás volt, 1 egység nyereségünk van, pedig 5 fogadásból csak 2-szer sikerült nyerni, ami 40%-os jó teljesítményt jelent.

Amikor a d’Alembert módszert használjuk, el kell dönteni előre, hogy a költségvetést mennyire használjuk ki. De ez bármely más sportfogadási technikánál így van, mindig el kell dönteni azt, hogy mennyi pénzt használunk el és felelősségteljesen kell játszani. Ezzel a fogadási technikával, vagy módszerrel a költségvetés nem szenved olyan nagy és hirtelen veszteséget, mint ahogy előfordulhat például a Martignale technikánál.

A d’Alembert módszer használata eléggé biztonságos, és éppen ezért ajánlott a kezdők részére is, azzal az egyedüli feltétellel, hogy előre meg kell szabni az elhasználható összeget a költségvetésből. Mint minden játékstratégiánál, ennél a módszernél is jól kell tájékozódni az eseményekről amelyekre fogadunk, jó kell legyen a költségvetés menedzsmentünk, és nem utolsó sorban be kell tartani azt a szabályt, hogy nem szabad erőltetni a veszteségek gyors visszaszerzését.

Leave a Reply