Fibonacci stratégia

Az alábbiakban egy kevésbé ismert fogadási technikát mutatunk be, amely nagy sikerrel alkalmazható, ez a Fibonacci stratégia.

A középkor legtehetségesebb matematikusa Leonardo di Pisa vagy Leonardo Pisano, vagy Leonardo Fibonacci, itáliai matematikus adta a “Fibonacci sorozat” nevet ennek a matematikai rendszernek és a fogadási technikának is. A matematikai rendszer, vagy pontosabban a számok sorozata, azaz a Fibonacci-számok nem az ő felfedezése, csak ő használta példának a Liber Abaci című művében.

Leonardo Fibonacci főleg arról híres, hogy ő volt az aki elterjesztette az arab számokat Európában a Liber Abaci című könyvével amely 1202-ben jelent meg és melynek jelentése Az abakusz könyve, vagy Könyv a számtanról.

A Fibonacci stratégia, ahogyan nevezzük ezt a fogadási technikát, a Leonardo di Pisa által kifejlesztett matematikai rendszerből ered. Bár nem ő fedezte fel, mégis napjainkban az ő nevét viseli ez a számsor.

Ez a matematikai rendszer számok sorozatán alapszik: a sorozat 0-val és 1-gyel kezdődik és minden szám az azt megelőző két szám összege.

Így tehát a Fibonacci-számsorozat a következő: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, …

Elméletileg ez a fogadási stratégia nagyon egyszerű, mondhatjuk az egyik legegyszerűbb, ha nyerünk megtartjuk a tétet, ha veszítünk emeljük a tétet egy lépcsővel a Fibonacci-számsorból.

Ahogy láthatjuk a sorozat 0-val kezdődik, azt elhagyjuk, majd 1-gyel folytatódik, a többi számok pedig a megelőző két szám összege. Az szerint, hogy mekkora tőkével rendelkezünk, megszorozhatjuk a sorozatot egy akármilyen együtthatóval. Legyen például:

2, 2, 4, 6, 10, 16, 26, 42, 68, 110, 178, 288, … (egység – ami lehet euró vagy forint, vagy bármelyik fizetőeszköz)

Ennek a fogadási technikának olyan elemei vannak, melyek a Martignale technikából erednek, de a Fibonacci stratégiának van egy nagy előnye, még pedig az, hogy sorozatos egymást követő veszteségek után, pár darab nyertes sorozattal sokkal nagyobb nyereségre lehet szert tenni (mert a Martignale technikánál nyereség esetén a tétet elölről kell kezdeni, annyi kell legyen mint az első fogadásnál). Ugyanúgy mint más technikáknál, a Fibonacci is némi kockázattal jár, mégpedig azzal, hogy a tét egy adott pillanatban túl nagy lesz és ebben az esetben fennáll a veszélye annak, hogy tőke nélkül maradjunk. Úgy becsülik, hogy akkor lehet hatékony ez a stratégia amikor olyan szorzókat használunk melyeknek értéke legalább 2.00. Az olyan fogadásoknál, melyeknek a szorzója 2.00, nyerés esetén azonnal vissza lehet szerezni az azelőtt elveszített két fogadás értékét, tétjét. De arra vigyázni kell, hogy minél nagyobb a szorzó annál nagyobb a vesztes fogadások száma. Egyes fogadók olyan fogadásokat kötnek melyek szorzói 3.00-mal egyenlőek, mert abban az esetben ha így nyernek, visszanyerik az összes azelőtt elveszített pénzüket. Ez a focimeccseknél abban az esetben alkalmazható a legjobban amikor az egyenlőt játsszuk meg, mivel az “X”-nél a szorzók általában nagyobbak mint 3.00.

Próbáld ki a Fibonacci stratégiát most a Winmasters-en!

Nézzük meg a következő fogadásokat gyakorlatban amikor a szorzó 3.00:

  1. fogadás:    1 egység, a szorzó 3 – elveszítve =         -1 egység
  2. fogadás:    1 egység, a szorzó 3 – elveszítve =         -1 egység
  3. fogadás:    2 egység, a szorzó 3 – elveszítve =         -2 egység
  4. fogadás:    3 egység, a szorzó 3 – elveszítve =         -3 egység
  5. fogadás:    5 egység, a szorzó 3 – elveszítve =         -5 egység
  6. fogadás:    8 egység, a szorzó 3 – elveszítve =         -8 egység
  7. fogadás: 13 egység, a szorzó 3 – elveszítve =       -13 egység
  8. fogadás: 21 egység, a szorzó 3 – elveszítve =       -21 egység
  9. fogadás: 34 egység, a szorzó 3 – elveszítve =       -34 egység
  10. fogadás: 55 egység, a szorzó 3 – megnyerve = +110 egység

Tiszta nyereség vagyis profit = 22 egység

Az első 9 mérkőzés alatt elveszítettünk 88 egységet, de a 10. mérkőzés alkalmával nyertünk, visszahoztuk a veszteséget és 22 egység profitra is szert tettünk,

Azoknak akiknek nincs tapasztalatuk a sportfogadásokban, tudni kell, hogy a Fibonacci stratégia hozzáértést és türelmet igényel. Figyelembe kell venni azt, hogy ez a rendszer azoknak a fogadóknak való, akik rövid távon elveszített, nem túl nagy összegeket akarnak visszanyerni, és nem alkalmas nagy veszteségek visszaszerzésére. Nagy jelentősége van annak is, hogy mekkora tőke áll a rendelkezésünkre, kisebb tőke esetén kisebb együtthatót kell választani. Minél nagyobb a tőke, annál több lehetőség közül válogathatunk.

A Fibonacci stratégia hatékony lehet a kaszinó játékoknál is, mint a rulett, a blackjack és a baccarat. Bárhol használjuk is, az a javaslat, hogy jól válasszuk ki az együtthatót amivel szorozzuk a Fibonacci-számsort, az szerint, hogy milyen tőke áll rendelkezésünkre a fogadásokhoz. Ez a technika arra tanít meg, hogy meghatározzuk a tétet, nem a meccsek kiválasztására vagy a fogadási típusra amit megjátszunk.

Leave a Reply