A legnagyobb vb-bakik

2014. June 10. Tuesday in Hírek, Világbajnokság 2014

Estadio do Maracana
A bakik velejárói a legnagyobb sporteseményeknek is, a világbajnokságokon is elkövettek néhány nagy hibát, amelyek már részei a vébéfolklórnak.

Brazil edzői rövidzárlat – 1938

Az 1938-as világbajnokságon Brazília nagyon meggyőző teljesítménnyel jutott az elődöntőbe, köszönhetően elsősorban Leonidas öt góljának, amit három meccsen ért el. Az elődöntőben az olaszok következtek, és a brazil szövetségi kapitány, Ademar Pimenta, már a fináléra gondolva érthetetlen módon kihagyta a bombaformában lévő Leonidast, hogy ezzel is pihentesse a döntőre. Az olaszok 2-1-re győztek, így a brazilok csak a harmadik helyért játszhattak, ahol Leonidas duplájával diadalmaskodtak. Brazília ezek után 20 évet várt a következő vb-címére. Arra, hogy idény megnyeri a világbajnokságot, 4.00 az odds.

Életfogytig tartó börtön – 1950

A brazilok legutóbb 1950-ben adtak otthont világbajnokságnak, és a vb-címhez elegendő lett volna egy döntetlen is Uruguay ellen. A 79. percig úgy tűnt, ez meg is lesz, akkor azonban Moacir Barbosa, a brazilok kapusa rosszul mozdult ki a kapujából, beadásra számított, miközben Alcides Ghiggia lövésre szánta el magát, és az üres kapuba ívelt. Brazília elveszítette a vb-t, Barbosa pedig örök életére számkivetett lett saját hazájában. 2000-ben így nyilatkozott erről: “A brazil törvények szerint a maximális börtönbüntetés 30 év, de az én büntetésem már ötven éve tart”.

Sir Tofik Bakhramov – 1966

Tofik Bakhramov, az angolok kedvenc partjelzője volt az asszisztens, aki a németek elleni meccsen benn látta a labdát Geoff Hurst lövése után, a játékvezető rá hivatkozva ítélt gólt. A labda a lécről a gólvonalra, onnan a mezőnybe pattant, és a modern technológia segítségével megvizsgálva az derült ki, hogy a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon. Memoárjában Bakhramov azt írta, hogy ő úgy látta, a labda a hálótartó vasról pattant vissza, és ezért lett gól az ítélet.

Hiányzó szögletzászlók – 1974

Németország és a hatékonyság szó szinte szinonímák, ezért is volt sokkoló a házigazda németek hiábja az 1974-es vb-n. A müncheni döntőt vezető Jack Taylor már épp jelet adott volna a német-holland döntőre, amikor azt vette észre, hogy minden sarokból hiányzik a szögletzászló. A meccs csúszással kezdődött meg, de végül a németek elfelejtették ezt az intermezzót, miután egygólos hátrányból felállva 2-1-re nyertek, és megszerezték az aranyérmet. Arra, hogy ismét a németek diadalmaskodak, 7.50 az odds.

Pumpidót legyőzte a szelíd oroszlán – 1990

A címvédő argentinok sokkolták szurkolóikat azzal, hogy a nyitómeccsükön 1-0-ra kikaptak Kameruntól. A szelidíthetetlen oroszlánok csatára, Francois Omam Biyik egy gyenge, nem túl helyezett fejesből szerezte meg a meccs egyetlen gólját. A próbálkozást Nery Pumpido kapusnak védenie kellett volna, de a rutin mozdulat helyett addig ügyetlenkedett, míg a labda a lábai között a hálóban kötött ki. Pumpido számára a folytatás sem sikerült sokkal jobban, az argentinok második meccsén, az oroszok elleni találkozó 11. percében eltörte a lábát egy rossz mozdulat után.

Madár, repülő, Baggio büntetője – 1994

Az 1994-es vb kihagyott büntetővel kezdődött és kihagyott büntetővel végződött. A megnyitón Diana Ross végzett el egy lövést a tizenegyespontról a tőle négy méterre felállított kapura, de nem sikerült a célzás, mellé lőtt. Az énekesnőnek nem a büntetőrúgás az erős oldala, ezért elnézték ezt a bakit, de Roberto Baggiónak már nem bocsátották meg a hasonló bakit a döntőben, amikor a brazilok elleni tizenegyespárbajban csúnyán a kapu fölé bombázott, “átadva” a dél-amerikaiaknak a vb-címet.

Három sárga egy piros – 2006

Az angoloknak az utóbbi évtizedekben kevés emlékezetes vb-pillanatuk volt, 2006-ban az angol Graham Poll játékvezető mégis nagyot alakított. A spori a horvát-ausztrál csata hajrájában elfelejtette kiállítani Josip Simunicot, miután felmutatta neki a második sárgáját a meccsen. Simunic nem úszta meg a pirosat, a 93. percben harmadszorra is sárgát kapott, ez már valóban pirosat ért. Dario Simic és Brett Emerton is idő előtt elhagyta a pályát, ők is a kiállítás sorsára jutottak.

Forrás: Unibet

Sportfogadás - Unibet

Related Articles

Leave a Reply