Kis vb-történet

2014. June 10. Tuesday in Hírek, Világbajnokság 2014

Xabi Alonso
A labdarúgó-világbajnokságot semmihez sem lehet hasonlítani, egész egyszerűen a világ legnagyobb sporteseménye, amely az 1930-as debütálása óta egyre csak nagyobb lett.

Az 1930-as uruguayi vb óta a világ legnagyobb sporteseményének népszerűsége hihetetlen magasságokba emelkedett, a 2010-es döntőt, a hollandok és a spanyolok csatáját több mint egymilliárdon követték élőben figyelemmel.

A vb-ötletgazdája Jules Rimet volt, valamint a francia foci vezetői, akik a húszas években találták ki, hogy össze kellene hozni a világ focihatalmait, hogy eldöntsék egymás között, ki a földkerekség legjobbja. Az első tornán 13 válogatott küzdött meg a Jules Rimet-ről elnevezett trófeáért, a győzelmet a házigazda uruguayiak szerezték meg. Három vb-t követően 12 éves szünet következett a második világháború miatt, de a háború végeztével, a vb megállíthatatlanul növekedni kezdett, az 1998-as tornán már 32 csapat vett részt.

1958 óta a torna színhelye négyévente változott Európa és Amerika között, majd 2002-ben Ázsiában is megrendezték az első világbajnokságot. A FIFA 2004-ben Dél-Afrikát jelölte ki a 2010-es vb házigazdájának, így a torna már sokkal inkább megfelel a “világbajnokság” névnek. Az 1930 óta megrendezett 19 tornán nyolc különböző győztest avattak: eddig csak Uruguay, Olaszország, Brazília, Németország, Anglia, Argentína, Franciaország és Spanyolország tudott nyerni.

Drámaian váratlan eredmények szép számmal voltak a vb-k történetében, ilyen volt az angolok veresége az USA-tól 1950-ben, az észak-koreaiak olasz-verése 1966-ban, a Roger Milla vezette kameruniak remeklése a nyolcvanas években, és természetesen Dél-Korea 2002-es elődöntőbe menetelése is ide tartozik.

Öt vb-sikerével a brazilok a legeredményesek a torna történelmében, és ők mondhatják el egyedül magukról, hogy még soha, egyetlen világbajnokságot sem hagytak ki. Arra, hogy idén hatodszorra is elhódítják a Rimet-serleget, 4.00 az odds.

Maicon

Az olaszok négy diadallal a másodikok, a németek háromszor, Uruguay és Argentína két-két alkalommal győztek. Anglia, Spanyolország és Franciaország egyszer-egyszer nyerte el a trófeát. Az idei vb-n egyetlen újonc vesz részt, méghozzá Bosznia-Hercegovina, így 77-re nő a vb-történelem csapatainak száma.

A vb-k legsikeresebb focistája Pelé, aki a világon egyedüliként nyert háromszor is világbajnokságot. Honfitársa, Ronaldo 15 góljával csúcstartó, míg a legtöbb világbajnoki mérkőzéssel Lothar Matthäus büszkélkedhet, ő 25 találkozón játszott a viadalon.

Forrás: Unibet

Sportfogadás - Unibet

Related Articles

Leave a Reply