Champagne XXI. századi FIFA-t ígér elnökké választása esetén

2014. October 20. Monday in Egyéb, Hírek

Jerome Champagne azt ígéri, ha elnökké választják, a XXI. századnak megfelelő szervezetet kovácsol a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségből (FIFA).

A francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója körlevelében – melyet az MTI-hez is eljuttatott – a FIFA 209 nemzeti futballszövetségét tájékoztatta terveiről, s többek között szerepük megerősítését ígérte. Ezt úgy képzeli el, hogy a FIFA legfőbb döntéshozó testületének, a végrehajtó bizottságnak többségét olyanok alkotnák, akik hazájuk szövetségének elnökei, s őket is a közgyűlés választaná meg, de pozíciójukat elvesztenék, amennyiben – bármilyen okból kifolyólag – távoznak az adott nemzeti szövetség éléről.

Az elnökjelölt tervei között szerepel, hogy kiegyenlítettebb legyen a kontinentális szövetségek szerepe a FIFA-n belül, az elnökeik egyben a FIFA alelnökei lennének, s a vb-be minden konföderációból lenne delegált, illetve felülvizsgálná a kontinensek vb-re megszerezhető kvótáit is.

Szorosabb együttműködést tervez a profi játékosokat képviselő érdekvédelmi szervezettel (FIFPro), amelynek delegáltja szintén vb-tag lenne, illetve a klubok és bajnokságok szervezeteivel, például az európai futballcsapatokat tömörítő szervezettel (ECA).

Champagne úgy véli, hogy a Bosman-szabály óta egyre nagyobb lett a különbség a kontinensek klubcsapatai, illetve például az európai bajnokságok között az országok gazdasági helyzetének függvényében. Túl sok nemzeti bajnokságot ki tudott sajátítani egy vagy két klub. A sportvezető szerint a világ futballjának a következő 10-15 évben az lesz a legnagyobb kihívás, hogy kezelje az aránytalanságokból fakadó problémákat, s ennek érdekében minden lehetőséget meg kell vizsgálni. A FIFA 1,5 milliárd dolláros tartalékát egy milliárdra csökkentené, mert így 50 helyett száz nemzeti szövetség fejlesztési programját tudná segíteni a szervezet. Külön programot indítana az óceániai és karibi térségbeli miniállamok segítésére. Champagne elképzelése szerint a FIFA hozzájárulásával négy év alatt 400 pálya épülne meg.

Champagne arra is kitért, hogy a FIFA korrupciós botrányok által megtépázott tekintélyét, miként szeretné helyreállítani. Például nyilvánosságra hozná saját, elnöki fizetését, egyúttal vagyonnyilatkozatot tenne a ciklusa elején és végén is, szigorítaná a szervezet etikai kódexét. A FIFA költségvetéséről azt mondta, legalább öt százalékkal csökkentené az évi 990 milliós működési költséget, a megtakarított összeget pedig fejlesztési programok finanszírozására fordítaná.

Egyik legfontosabb feladatának tartaná, hogy létrejöjjön egy egész világra kiterjedő kollektív szerződés a klubok és ligák, illetve a játékosok, azaz munkáltatók és munkavállalók között.

Champagne mellett mostanáig a jelenlegi elnök Joseph Blatter jelezte, hogy harcba száll a posztért a FIFA jövő évi kongresszusán.

sgj \ sgg \ sag

MTI 2014. október 20., hétfő 16:15

Sportfogadás - Unibet

Related Articles

Leave a Reply