Ronaldóé a FIFA-Aranylabda, Ibrahimovicé a Puskás-díj

2014. January 13. Monday in Egyéb, Hírek

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája nyerte el 2013-as teljesítménye alapján a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, amelyet a FIFA zürichi gáláján adtak át hétfőn.

 

A legszebb gólért járó Puskás-díj a svéd Zlatan Ibrahimovicé lett.

A 28 éves Ronaldo 2008 után második alkalommal érdemelte ki az elismerést, amelyet korábban csak két portugál, a nemrég elhunyt Eusébio, valamint Luis Figo kapott meg. A királyi gárda világklasszis futballistája, aki a 2013-as naptári évben összesen 69-szer volt eredményes, szoros küzdelemben előzte meg két riválisát: ő a voksok 27,99 százalékát kapta, míg az FC Barcelona elmúlt négy alkalommal aranylabdás argentin játékosa, Lionel Messi 24,72 százalékkal lett második, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München francia szélsője, Franck Ribéry pedig 23,36 százalékkal a harmadik.

A FIFA szóvivője, Walter De Gregorio elárulta, a végső sorrend nem változott azáltal, hogy a FIFA meghosszabbította a szavazási határidőt, ráadásul így a voksolásra jogosultak 50 százaléka helyett 88 százaléka nyilvánított véleményt.

“Nincsenek szavak, amelyekkel leírhatnám ezt a pillanatot” – mondta meghatódva a győztes Ronaldo.

A nőknél az Európa-bajnoki címet nyert német válogatott kapusát, Nadine Angerert választották a legjobbnak.

Az ötödik alkalommal kiírt Puskás-díjat, vagyis az év legszebb góljáért járó elismerést Ibrahimovic kapta. A Paris Saint-Germain svéd csatára 2012 novemberében az angolok elleni barátságos válogatott mérkőzésen csaknem 30 méterről, fantasztikus mozdulattal ollózott a kapuba. A díjat – amelyet korábban Cristiano Ronaldo, a török Hamit Altintop, a brazil Neymar és tavaly a szlovák Miroslav Stoch érdemelt ki – Orbán Viktor miniszterelnök adta át.

A legjobb tréner Jupp Heynckes, a Bajnokok Ligája-győztes, német bajnok és kupagyőztes Bayern München nyáron távozott vezetőedzője lett. A legjobb női csapatot irányító szakembernek a német válogatottat ismét Eb-sikerre vezető Silvia Neidet választották, ő 2010 után másodszor részesült ebben az elismerésben.

A FIFA tiszteletbeli Aranylabdával jutalmazta minden idők egyik legjobb labdarúgóját, a brazilok háromszoros világbajnok élő legendáját, Pelét. Az indoklás szerint azért vehette át a díjat, mert az ő idejében még csak Európában futballozó játékos kaphatta az elismerést, így neki soha nem volt esélye elnyerni azt, hiába tartották kora legjobbjának.

Az elnöki különdíjat Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi belga elnöke vehette át, míg a FIFA Fair Play Díját az Afgán Labdarúgó Szövetség érdemelte ki.

A labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által megválasztott álomcsapatba a spanyol bajnok Barcelonából négyen kerültek be, míg a BL-győztes Bayern Münchenből hárman. Az együttes még a Real Madrid és a Paris Saint-Germain két-két játékosával egészül ki.

A zürichi díjátadó gálán jelen volt Puskás Ferenc özvegye.

sgj \ sjk \ hgp

MTI 2014. január 13., hétfő 21:30

Related Articles

Leave a Reply