Majdnem minden évben edzőt cserélnek az európai futballklubok

2014. April 17. Thursday in Egyéb, Hírek

Az európai futballkluboknál az elmúlt három évben átlagosan 2,7 edző fordult meg, a magyar bajnokság e tekintetben a középmezőnybe tartozik – többek között ez derül ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) legutóbbi tanulmányából, amelyet csütörtökön tett közzé a szervezet honlapján.

 

Az UEFA 2011 és 2013 között 43 ország 700 különböző klubját vizsgálta. A legrosszabbra a Görögországban dolgozó szakemberek számíthatnak, ahol átlagosan négy hónapot töltött el egy csapatnál egy tréner.

Az UEFA oldalán látható grafikon szerint a magyar bajnokság valamivel az átlag fölött van, ugyanis egy edzőnek 20 hónapja van a munkára. A szervezet összesítést készített az edzők átlagéletkoráról is, e szerint a kontinensen átlagosan 47 éves szakemberek dolgoznak. Magyarországon ez a szám 49, ráadásul a 74 éves Garami József (MTK) személyében az NB I-ben dolgozik a legidősebb klubedző a kontinensen.

A topbajnokságok közül a “legbiztonságosabb” Angliában dolgozni, a szigetországban ugyanis kétévente váltanak vezetőedzőt a klubok, míg a spanyol élvonalban 11 hónap az átlag “munkaidő”.

A környezet az északi országokban a legnyugodtabb, itt ugyanis csak elvétve állítják fel a szakembereket a helyükről.

slr \ sgg \ sag

MTI 2014. április 17., csütörtök 16:25

Related Articles

Leave a Reply