Magyar labdarúgó-válogatott – Pintér vereséggel debütált

2014. March 5. Wednesday in Hírek, Magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán 2-1-re kikapott idei első, Győrben rendezett barátságos mérkőzésén a finn csapattól, így a decemberben kinevezett szövetségi kapitány, Pintér Attila vereséggel debütált.

Az első félidőben egyetlen említésre méltó esemény történt, a 13. percben Rudolf lövését “bevédte” a vendégek kapusa. A sok hibával futballozó magyar csapat a fordulás után sem tudta irányítani az összecsapást, a finnek előbb Pohjanpalo révén a 74. percben egyenlítettek, a 84. percben pedig Eremenko értékesített büntetőjével a győzelmet is megszerezték, így a vendégek először nyertek Magyarországon. A két csapat az Európa-ajnoki selejtezősorozatban azonos csoportban szerepel majd.

A magyar válogatott legközelebb május 22-én Debrecenben Dániát fogadja felkészülési mérkőzésen, majd június 4-én az albán, három nappal később pedig a kazah együttest látja vendégül. Az Európa-bajnoki selejtezősorozat szeptember 7-én az észak-írek elleni hazai összecsapással kezdi meg a csapat.

Eredmény:

Magyarország-Finnország 1-2 (1-0)

Győr, 12 ezer néző, v.: Alexander Harkam (osztrák)
gólszerzők: Rudolf (13.), illetve Pohjanpalo (74.), Eremenko (84., 11-esből)
sárga lap: Bogdán (40.), illetve P. Hetemaj (10.)

  • Magyarország: Bogdán Ádám – Vanczák Vilmos, Lipták Zoltán (Kádár Tamás, 56.), Juhász Roland, Leandro – Varga József (Szakály Péter, 88.) – Lovrencsics Gergő (Gyurcsó Ádám, 53.), Sándor György (Elek Ákos, 55.), Koman Vladimir (Futács Márkó, 64.), Dzsudzsák Balázs – Rudolf Gergely (Nikolics Nemanja, 83.)
  • Finnország: Niki Mäenpää – Kari Arkivuo, Juhani Ojala, Niklas Moisander, Sebastian Sorsa – Toni Kolehmainen (Alexander Ring, 70.), Tim Sparv, Përparim Hetemaj – Riku Riski (Joel Pohjanpalo, 64.), Roman Eremenko (Sakari Mattila, 94.) – Teemu Pukki (Berat Sadik, 87.)

I. félidő:

13. perc: egy felívelt labdát alaposan elnézett a finnek belső védője, Rudolf – úgy tűnt – kézzel vette át a labdát, majd pattanásból leadott 17 méteres, bal sarokba tartó lövését Mäenpää kapus “bevédte” (1-0).

II. félidő:

74. perc: egy finoman beemelt labdát Eremenko mellel tett maga elé a 16-os bal oldalán, középre adását Juhász még menteni tudta, de Pohjanpalo közelről a kapuba passzolt (1-1).

85. perc: Hetemaj tört be a 16-oson belülre Juhász mellett, de a magyar védő buktatta, a büntetőt Eremenko nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtte (1-2).

Annak ellenére, hogy a találkozóra minden jegy elkelt, jó néhány üres széket lehetett felfedezni a lelátókon a kezdés előtt. A mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődött a nemrégiben elhunyt Novák Dezső, illetve Fekete László emlékére.

Lendületesen kezdett a magyar csapat, de ez csak néhány percig tartott, ezt követően főként a középpályán küzdöttek egymással a felek. A 13. percben a vendégek védelme és kapusa közösen hozta össze Rudolfnak a vezető gólt, a támadó legutóbb 2011. szeptember 6-án volt eredményes a válogatottban.

Az egyetlen komoly helyzet a félidő hátralévő részében a vendégek előtt adódott már a ráadásban, de az eredmény nem változott, füttyszó közepette vonultak pihenőre a csapatok.

A fordulás után sem változott nagyon a játék képe, a magyarok átadásai rendre pontatlanok voltak, ennek ellenére Koman révén könnyen növelhette volna előnyét a csapat. A finnek a középpályán magabiztosan tartották a labdát, de Bogdán kapuja előtt határozatlanok voltak. A vendégek a 74. percben egyenlítettek, egy szép támadás végén kis szerencsével Pohjanpalo elé került a labda, és közelről nem hibázott. A hajrában is az északiak akarata érvényesült, ráadásul a Juhásszal szemben megítélt büntetőt Eremenko értékesítette, így történetük során először nyertek Magyarországon.

“Jól kezdtük a mérkőzést, megszereztük a vezetést, megvolt a lehetőségünk arra, hogy növeljük az előnyünket, de a finn válogatott kihasználta a hibáinkat, és fordítani tudott” – értékelt röviden Pintér Attila szövetségi kapitány, aki hozzátette, csapata az utolsó pillanatig küzdött az egyenlítésért.

Úgy vélte, együttese nagyon fegyelmezetten játszott, próbálta leszűkíteni a területet, jól szerzett labdákat, de a befejezéseknél pontatlanok voltak a játékosok. Szerinte voltak pozitív dolgok és hibák is, de utóbbiakat ki tudják javítani.

Mixu Paatelainen, a finnek szakvezetője összességében elégedett volt csapata teljesítményével, bár saját bevallása szerint sokkal több passzt szeretett volna látni.

“A magyaroknak gyors és erős támadói vannak, erre fel kell majd készülnünk a továbbiakban. Várjuk az őszi találkozót, hiszen tudjuk, hogy ennek a mai találkozónak nem volt tétje, ugyanakkor örülünk az eredménynek. Tudjuk, hogy a magyar válogatott erős ellenfél lesz a csoportban” – jelentette ki Paatelainen.

sgj \ bpt

MTI 2014. március 5., szerda 20:43

Related Articles

Leave a Reply