Szenzációs edzővel folytatja a Dortmund

2015. April 20. Monday in Hírek, Német Bundesliga

Thomas Tuchel
A német sajtót némileg meglepte, hogy a legkeresettebb edzőnek számító Thomas Tuchel végül nem a Bayern Münchenhez szerződött, hanem a Dortmund ajánlatát fogadta el. A szakember vasárnap írta alá a Borussiához, ahonnan Jürgen Klopp az idény végén távozik.

Tuchellel 2009 és 2014 között szárnyalt a Mainz, a csapat irányításával 170 Bundesliga-mérkőzésen pozitív mérleget ért el (65 győzelem, 44 döntetlen és 61 vereség). A Kicker kiszámolta, ha az ottani regnálása öt évét vesszük alapul, akkor a megszerzett 239 pontjánál csak a Bayern (389 pont), a Dortmund (350), a Leverkusen (307) és a Schalke (288) szerzett többet.

Aztán tizenegy hónapja Tuchel azzal sokkolta a Mainzot, hogy miután stabil Bundesliga-taggá emelte, közölte: már nincs hová fejlődnie, ezért kivesz egy év szabadságot, valahogy úgy, ahogy Josep Guardiola is tette azt a barcás évei után. Azóta számtalan német klubbal kapcsolatba hozták a Schalkétól kezdve a Stuttgarton át a Lipcséig.

A világbajnokság előtt arról beszéltek, hogy átveszi majd Joachim Löw helyét a német válogatott élén, januárban sokáig úgy tűnt, a Newcastle edzője lesz, néhány hete pedig szárnyra kapott a pletyka, mely szerint Josep Guardiola másodedzőjének szegődik a Bayern Münchenhez, és 2016-ban, mikor lejár a katalán mester mandátuma, átveszi tőle a kormányzást.

A német sajtó két lehetséges forgatókönyvet tudott elképzelni: az egyik szerint Guardiola kitölti a 2016 végéig szóló szerződését, Tuchel pedig a katalán szakember segítőjeként tökéletesre csiszolja a képességeit. De elképzelhetőnek tűnt az is, hogy Guardiola idén mindent besöpör a Bayernnel (bajnoki cím, BL, német kupa), így nem talál már több motivációt a klubnál, és enged valamelyik kitartó ostromlója (például a Manchester City) nyomásának.

Legutóbb a Hamburg tett egy tétova kísérletet arra, hogy a szezonbeli sokadik edzőváltást követően megfűzze, de a kiesés elől menekülő csapatot végül Peter Knäbel sportigazgató vette át.

Tuchel most szurkolhat azért, hogy a Dortmund esetleg megcsípje a hátralévő öt forduló alatt a 6. helyet, és indulhasson az Európa Ligában. A hátránya jelenleg 6 pont, szombaton a Frankfurttal játszik hazai pályán: a hazaiak győzelmére 1/3 az odds, a döntetlenre 18/5, míg a vendégek sikerére 9/1 szorzóval lehet fogadni.

Forrás: Unibet

Related Articles

Leave a Reply