A Sevilla nagy csatában nyerte az Európa Ligát

2014. May 15. Thursday in Hírek, UEFA Európa Liga

Az Európa Liga döntőjében a Sevilla tizenegyes párbajban múlta felül a Benficát, a spanyol klub története harmadik nemzetközi kupasikerét aratta.
Unai Emery

Emery pályafutása legnagyobb sikerét aratta az EL-diadallal.

A Benfica az 52 éve kimondott Guttmann-átkot próbálat megtörni a nemzetközi kupaszíntéren, ugyanis 1962 óta a portugál egyesület hétszer jutott döntőbe valamelyik európai kupasorozatban, de egyszer sem diadalmaskodott. A Sevilla közelmúltja viszont nagyon sikeres, az elmúlt nyolc évben az idei a harmadik nemzetközi döntője a spanyol együttesnek, 2006-ban és 2007-ben meg is szerezte a második számú kupasorozat trófeáját.

A döntő első félórájában főleg a küzdelem dominált, helyzet alig akadt. A két tizenhatos között ugyanakkor kemény csata folyt, a játékosok nem kímélték magukat, és egymást sem. Az első gólhelyzetre a 37. percig kellett várni, ekkor Alberto Moreno ballábas lövését védte könnyedén Jan Oblak. A félidő hajrájában a Benfica két nagy helyzetet is kialakított, de Maxi Pereira lövésénél védett a kapus, míg Nicolas Gaitan helyzeténél egy védő lépett közbe az utolsó pillanatban.

A második félidő első negyedórájában felpörgött a játék, felváltva kerültek veszélybe a kapuk, nagy helyzetek alakultak ki, ám az utolsó mozzanatokba hiba csúszott. Előbb Lima került kétszer is lövőhelyzetbe, ám mindkétszer belevetődtek a próbálkozásába, majd a túloldalon Jose Antonio Reyes előtt adódott két lehetőség. A 84. percben Lima 25 méterről tüzelt, Beto nagy bravúrral mentett szögletre, a rendes játékidőben maradt a 0-0.

A hosszabbításban egy Benfica-szabadrúgás, majd egy Carlos Bacca-lövés volt veszélyes, ám maradt a gólnélküli döntetlen. A tizenegyes párbajban a portugál oldalon Cardozo és Rodrigo rontott, míg a spanyolok közül senki sem hibázott, így a Sevilla hódította el 2014-ben az Európa Liga-trófeát.

“Megtanultunk küzdeni és szenvedni, nehéz meccsünk volt a Betis, a Porto és a Valencia ellen is, tudtuk, hogyan kell játszanunk egy ilyen szoros összecsapáson. A tizenegyesekre is felkészültünk, és végül jól is ment a büntetőpárbajban. Hosszú út áll mögöttünk, de mindent beleadtunk azért, hogy sikerüljön megvalósítani a célunkat” – mondta Unai Emery, a Sevilla vezetőedzője, aki első nemzetközi kupagyőzelmét ünnepelhette a finálé után.

A Sevillának már csek egy meccse van az idényben, a spanyol bajnokság utolsó fordulójában az Elchét látja vendégül vasárnap: a hazai győzelem oddsa 1.80, a döntetlenre 3.75, a vendégek sikerére 4.20 a szorzó.

Forrás: Unibet

Related Articles

Leave a Reply