A Benfica leküzdené a Guttmann-átkot

2014. May 14. Wednesday in Hírek, UEFA Európa Liga

Játékosaival együtt szeretné kiélvezni az esti mérkőzés minden egyes pillanatát, jegyezte meg a szerdai Európa Liga-döntő előtt Unai Emery, a Sevilla labdarúgócsapatának edzője.
Ruben Amorim

A Benfica az elmúlt bő 50 évben nem nyert európai trófeát.

A spanyol együttes a torinói fináléban a portugál Benfica ellen lép pályára, és már ezzel az eredménnyel túlteljesített minden előzetes várakozást.

“Augusztus óta álomvilágban és illúzióban éltünk, csak az volt a célunk, hogy minél messzebbre jussunk. És most itt vagyunk” – mondta Emery. A klub korábban kétszer jutott európai kupadöntőbe, és mindkétszer nyert: 2006-ban a Middlesbrough, 2007-ben pedig az Espanyol ellen nyerte meg az UEFA-kupát.

“Emlékszem, hogy láttam azokat a döntőket, és magamban azt gondoltam, de jó is lenne, ha egy nap ilyen helyzetbe kerülnék. Most itt vagyok, és szeretném a legtöbbet kihozni belőle”- tette hozzá.

A spanyoloknál Jairo Samperio eltiltás, Gyenyisz Cserisev és Sebastian Cristoforo pedig láb- illetve térdsérülés miatt hiányzik majd, de kérdéses a húzódással bajlódó középpályás, Vitolo szereplése is. A Benficánál a szélső Eduardo Salvio, valamint a középpályás Enzo Perez eltiltott, a védelemből hiányzik majd a térdsérüléssel küszködő Silvio, de kérdéses a középpályás Ljubomir Fejsa szereplése is.

A Benfica évek óta azért küzd, hogy levesse magáról a Guttmann-átkot. A portugál együttes a legendás magyar edző, Guttmann Béla vezetésével 1959- és 1962 között két bajnoki címet és két BEK-diadalt aratott. Az 1962-es duplázás után fizetésemelést kért, ám miután nem kapott, ott hagyta a klubot, és azt mondta, ezért a Benfica száz évig nem fog semmit se nyerni. Az átok egyelőre fogott, a klub azóta hétszer jutott európai kupadöntőbe, és csak vereséget szenvedett – legutóbb tavaly, amikor a Chelsea győzte le az Európa Kupa fináléjában.

Az esti döntőben a Benfica rendes játékidőben elért sikerére 2.37 az odds, a döntetlenre 3.30, míg a Sevilla 90 perc alatt kiharcolt győzelmére 3.30 szorzóval lehet fogadni,. A felek korábban egy párharcban találkoztak egymással a nemzetközi kupákban: az 1957-58-as BEK-sorozatban a Sevilla otthon 3-1-re nyert, Lisszabonban pedig gól nélküli döntetlent ért el.

Forrás: Unibet

Related Articles

Leave a Reply